Dział Żywienia Klinicznego
Mając na uwadze kluczową rolę wsparcia żywieniowego w kompleksowym leczeniu pacjentów onkologicznych, w Narodowym Instytucie Onkologii funkcjonuje Dział Żywienia Klinicznego pod kierownictwem dr n. med. Aleksandry Kapały.
Zespół tworzy 9 dietetyków, którzy zapewniają opiekę żywieniową pacjentom zarówno podczas hospitalizacji, jak i w ramach konsultacji ambulatoryjnych w Poradni Chorób Metabolicznych.

Aleksandra Kapała
Nasz Zespół
Zespół dietetyków
- dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska
- dr n. med. i n. o zdr. Katarzyna Różycka
- dr n. o zdr. Marta Dąbrowska-Bender
- mgr Aleksandra Gazi
- mgr Anna Gielecińska
- mgr Ewelina Grochowska
- mgr Emilia Motacka
- mgr Julia Nowakowska
- mgr Paulina Pawicka
Poradnia Chorób Metabolicznych (gab. 133)
Dietetycy z Działu Żywienia Klinicznego prowadzą konsultacje w Poradni Chorób Metabolicznych. Poradnia funkcjonuje od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00–15:00 (wtorek–piątek) i 8:00–19:00 (poniedziałek). Na wizytę pierwszorazową wymagane jest skierowanie do Poradni Chorób Metabolicznych od lekarza (POZ, onkolog, inny specjalista).
Poradnia prehabilitacyjna (gab. 131)
Pacjenci przygotowujący się do leczenia onkologicznego, którzy wymagają szczególnej opieki żywieniowej, kierowani są przez lekarza z Instytutu na wizytę prehabilitacyjną. Poradnia jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00–14:00. Oba gabinety mieszczą się w Narodowym Instytucie Onkologii przy ul. Roentgena 5, w budynku E.
Publikacje naukowe
Publikacje i działalność naukowa
W związku z prowadzonymi działaniami związanymi z żywieniem klinicznym w roku 2020 i 2021 Narodowy Instytut Onkologii otrzymał Certyfikat Szpitala Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego.
Zespół dietetyków aktywnie uczestniczy w krajowych i międzynarodowych konferencjach naukowych, prezentując wyniki badań oraz śledząc najnowsze doniesienia z zakresu żywienia klinicznego i onkologii. Jednym z kluczowych wydarzeń edukacyjnych w tej dziedzinie jest konferencja "Nowości i trendy w żywieniu klinicznym w onkologii", organizowana przez dr n. med. Aleksandrę Kapałę.
Dietetycy są również członkami towarzystw naukowych: POLSPEN i ESPEN – wdrażają aktualne rekomendacje i standardy w praktyce klinicznej.
- 1. Kapała A, Różycka K, Grochowska E, Gazi A, Motacka E, Folwarski M. Cancer, malnutrition and inflammatory biomarkers. Contemporary Oncology. 2025;29(1):45-54. doi:10.5114/wo.2025.147939.
- 2. Kapała A, Różycka K, Dąbrowska-Bender M. Investigation of folic acid concentration in cancer patients. Nowotwory. 2025;75(1):1-9. DOI: 10.5603/njo.103245
- 3. Surwiłło-Snarska A, Różycka K, Grochowska E, Gazi A, Motacka E, Dąbrowska-Bender M, Oleksiak A, Kapała A. Diet calculation in cancer patients. Nowotwory. 2024;74(1):49-56. DOI: 10.5603/njo.98556
- 4. Surwiłło-Snarska A, Kapała A, Szostak-Węgierek D. Dietary intake in patients with H&N cancer. Nutrients. 2024;16(13):2093. doi: 10.3390/nu16132093.
- 5. Kłęk S, Kapała A, Surwiłło-Snarska A, et al. Leczenie żywieniowe w onkologii. Onkol Prakt Klin. 2024
- 6. Grochowska E, Gazi A, Surwiłło-Snarska A, Kapała A. Malnutrition post gastrectomy. Nowotwory. 2024;74(3):226-231. DOI: 10.5603/njo.100022
- 7. Różycka K, Kapała A. Glucose metabolism disorders. Nowotwory. 2023;73(4):231-237. DOI: 10.5603/NJO.a2023.0034
- 8. Kapała A, Szlendak M, Motacka E. Lycopene anti-cancer review. Nutrients. 2022;14(23):5152. https://doi.org/10.3390/nu14235152
- 9. Kapała A, Surwiłło-Snarska A, Jodkiewicz M, Kawecki A. Nutrition in CRT/BRT for H&N cancer. Cancers (Basel). 2021;13(11). doi: 10.3390/cancers13112532
- 10. Kapała A, Szlendak M, Grochowska E. Vitamin D in cancer patients. Clin Nutr. 2021 Jun;40(6):3852-3858. doi: 10.1016/j.clnu.2021.04.026